10 Frequently asked web design interview questions for freshers

The questions asked in a web design interview can determine the quality of the work that you are about to produce. The following are some of the most commonly asked web design interview questions designed to ace the interview. So, Hurry up and start learning!

10 Frequently asked web design interview questions for freshers

1.Define HTML ?

ANS: HTML stands for Hypertext Markup Language. It is the most widely used programming language for creating web pages and websites.

2. Can you tell the difference between HTML elements and HTML tags?

ANS: HTML Elements - Communicate with the browser in order for the text to be rendered. HTML Tags - An element surrounded by angular brackets is referred to as an HTML tag. HTML tags are used to surround the text and are always used in pairs.

3. Explain Semantic HTML?

ANS: The term "semantic HTML" refers to a coding style in which the tags express the semantics of the material being delivered. For instance, represents bold text, italics, and so on. Semantic HTML is just a bunch of formatting with no real structure or purpose.

4. How can you add comments to HTML code without them being picked up by the text?

ANS: You must place comments between and <- -!> when inserting them into HTML code.

5. Explain the shortcomings of XHTML Pages?

ANS: Browser support for XHTML is limited. XHTML cannot be parsed into XML by Internet Explorer or other browsers.

6. Define CSS?

ANS: The full form of CSS is “Cascading Style Sheets”. CSS is used to give the look and feel of the website.

7. What could be causing the hyperlink or image to not appear properly?

ANS: It might due to a missing quote, bracket, tag, bracket for href, src, or alt text.

8. Differentiate between Standard Mode and Quirk Mode?

ANS: Standard mode - Standard mode is defined as a display mode that is consistent across all browsers. Quirk Mode - Quirk Mode is defined as a browser compatibility option that varies per browser. As a result, the appearance of the site varies depending on the browser.

9. Define the term DOCTYPE?

ANS: The term DOCTYPE informs a browser about the type of HTML that must be used on a web page. The browser, in turn, uses DOCTYPE to determine how a page should be presented. If you don't use DOCTYPE, the page can load in the wrong mode.

10. Which are the frequently used languages and platforms for web design?

ANS: HTML - Hypertext Markup Language, is a programming language that aims to create the fundamental template. The pages are styled using CSS, which stands for Cascading Style Sheets. The functionality is coded using JS (JavaScript). PHP, or Personal Home Page, is a server-side scripting language.

A2N Academy is a leading web design training institute, which has been providing placement training for web designers for over a decade now. The Web Design course gives students an overview of the process involved in designing websites. It covers all the tools used by professional web designers and teaches them how to use these tools to create website mockups, wireframes, and prototypes.