15 Web Developer Interview Questions for Professionals

Have you ever wondered how you should start preparing for your web design career? These interview questions will help you ace your game.

1. What is Namespacing in JavaScript?

ANS: Using global variables in programming languages, including JavaScript, is generally not a smart idea. You may, however, need to use global variables on occasion. As a result, JavaScript adds the concept of namespacing, which binds a section of code and assigns it a distinct name. The namespace is nothing more than a container name for classes, methods, and variables that can be reused without issue in other namespaces or namespaces with the same name.

2. What are the advantages of HTTP 2.0 over HTTP 1.1?

ANS: The following are some of the primary advantages of HTTP 2.0 over HTTP 1.1: Increased loading speed Web placement is being improved. Prioritization is done automatically. Broadband usage is down. Instantaneous presentation

3. What is the default border size of a Canvas?

ANS: A Canvas does not have a preset border size. CSS can be used to make changes.

4. What’s the best way to integrate 5 different stylesheets into a website?

ANS: It mainly depends on the layout of the website. However, using just one file called styles.css would be the most efficient method (or similar). If you wish to alter the style, simply open styles.css, navigate to the relevant area, and make the necessary changes to the CSS. You can link the sheet in your HTML as –

5. How do you take into account SEO, maintainability, UX, performance, and security when you’re building a web application?

ANS: Explain how you prioritize your actions in accordance with the organization's needs. If your company handles sensitive information, security will be a primary priority. If you're running a medium-sized internet business, SEO and UX may be top of mind, and so on.

6. What is CORS?

ANS: CORS (Cross-Origin Resource Sharing) is a browser feature that allows you to regulate access to resources outside of your domain. It allows a web page from one domain to connect to a resource from another domain (a cross-domain request). It's a loosening of the same-origin policy, which is common in recent browsers.

7. Which are the new APIs provided by HTML5?

ANS: The new APIs are – Media API Text track API Application cache API Data transfer API User interaction API Command API Constraint validation API History API

8. What are the different types of pop-up boxes available in JavaScript?

ANS: Pop-up boxes are divided into three categories: Alert - It just displays a message with an OK button as an alert. Confirm - a confirmation message window with OK and Cancel buttons appears. Prompt - it displays a dialogue box that requests input from the user, followed by confirmation buttons.

9. What is Scope in JavaScript? Name the different types of Scopes?

ANS: The scope of an application determines which functions and variables are accessible. Local and global scopes are the two types of scopes.

10. By which mechanism in JavaScript can you detect the operating system on a client machine?

ANS: The JavaScript property navigator can be used to determine the operating system on a client system by using Navigator. appVersion.

11. Have you used Git for pushing live changes on the website?

ANS: Yes, Git is a fantastic tool for streamlining website updates. I used a post-receive hook to accomplish this. I was able to copy updates from the remote server repo and apply them to the live site using this method.

12. As a web developer, how do you optimize your site’s loading time?

ANS: As a developer, I will optimize the site by – Implementing caching Minifying CSS, HTML, and JavaScript codes

13. What is Webpack?

ANS: Webpack is a JavaScript static module bundler. It's a utility for bundling JavaScript files so they may be utilized in a browser. It creates a dependency structure for assets like codes, pictures, fonts, and files, and allows you to use need() in your source code to point to local files like images and control how they're processed in the final Javascript bundle. While a web pack may slow you down at first, when utilized appropriately, it can provide significant speed gains.

14. What is Cross-site Scripting (XSS)?

ANS: Cross-site scripting (XSS) is a website security flaw that allows an attacker to inject malicious client-side code. When victims mistakenly click on untrustworthy links, the cookies information is provided to the attackers, allowing them to overcome access barriers.

15. What is the difference between null value and undefined value?

ANS: The term "undefined" refers to a variable that has been declared but not yet given a value. Null, on the other hand, is a value assigned to a variable.

A2N Academy is a renowned IT college that offers web design training as well as other top IT courses. They provide mock interviews, resume development, live projects, and other services to industry professionals.