Most asked HTML Interview Questions

To help you master your interviews, here are some of the most often asked HTML interview questions. So hurry ahead and get started on your studies!

1.What is the purpose of HTML encoding a URL?

ANS:Because URLs are only conveyed over the Internet using the ASCII character set, they must be encoded to transform non-ASCII characters into a format that can be used on the Internet. If a URL contains characters that are not part of the ASCII character set, it must be transformed. Non-ASCII characters are replaced with " percent " and hexadecimal digits.

2.In HTML, what are entities?

ANS:HTML character entities are used to replace reserved characters in the document. Entities can also be used to substitute characters that aren't on your keyboard. Because some HTML characters are reserved, some characters are replaced.

3.Is it possible to make multicoloured text on a web page?

ANS:Yes, we can make a web page with multi-colored text. For the exact texts that you want to colour, use< font colour ="colour"> to create a multicoloured text.

4.What exactly is the purpose of the span tag?

ANS:The span tag is used to do the following: To make words more colourful Adding a background to text Any text in a different colour is highlighted.

5.What is the benefit of reducing white space?

ANS:In HTML, white spaces are a blank sequence of space characters that are processed as if they were a single space character. You can indent lines of text without worrying about numerous spaces because the browser combines several spaces into a single space. This allows you to better structure the HTML code and make it more readable.

6.Is there a way to keep list components in an HTML file straight?

ANS:You may keep the list elements straight by using indents. You can easily discern the various lists and the components they contain if you indent each sub nested list in further than the parent list.

7.Describe the main differences between the LocalStorage and SessionStorage objects.

ANS:The following are the main distinctions between localStorage and sessionStorage objects: The data is stored in the localStorage object with no expiration date. The sessionStorage object, on the other hand, only keeps data for one session. When a browser window is closed, data in a localStorage object is not deleted. In the case of sessionStorage objects, however, the data is destroyed when the browser window is closed. SessionStorage data is only visible in the browser's current window. The data in the localStorage, on the other hand, can be shared across several browser windows.

8.What is the point of incorporating alternate text into images?

ANS:Using alternate texts serves to clarify what the image is about. It can be complicated and difficult to figure out which hotspots connect to which links during an image mapping. These alternative texts are used here to provide a description for each link, making it simple for readers to grasp the hotspot links.

9.What exactly is a marquee?

ANS:The scrolling lettering on a web page is called marquee. It automatically scrolls the image or text up, down, left, and right. Within the  tag, you should add the text you want to scroll.

10.What is the purpose of a Style Sheet?

ANS:A style sheet is a blueprint for creating a consistent, portable, and well-designed style. These templates can be used on a variety of web pages. It specifies how a document written in the markup language looks and is formatted.

11.Is a hyperlink limited to text?

ANS:No, you can use hyperlinks in both text and graphics. The HTML anchor tag is used to create a link from one page to another. The most crucial attribute of the HTML anchor element is the "href" attribute. SYNTAX - Link Text

12.What is an image map, and how does it work?

ANS:An image map is a technique for linking multiple web pages with a single image. The tag is used to represent it. You can define shapes in photographs that you'd like to use in an image mapping.

13.What is semantic HTML, and how does it work?

ANS:Semantic HTML is a type of coding. It is the use of HTML markup to emphasise the content's semantics or meaning. Consider the following scenario: The tag is not used for bold statements in semantic HTML, whereas the < /i> element is used for italic statements. Instead, we utilise the and tags.

14.In HTML, how do you make a hyperlink?

ANS:The anchor tag in HTML is used to construct a hyperlink that connects two pages. These tags can appear in a variety of ways, including: Unvisited link — It is highlighted in blue and displayed. The visited link is highlighted, underlined, and purple. It is displayed, highlighted, and red to indicate that it is an active link.

15.When should you utilise HTML comments?

ANS:You can add code comments to your HTML document to make the code easier to read. These aren't visible in the browser, but they can be useful for noting what a portion of HTML is for yourself and other developers. !– denotes the beginning of the comment, and — > denotes the end. Even if it contains proper HTML, everything in the middle will be ignored.

16.Are HTML tags and elements interchangeable?

ANS:No. A opening tag, which may or may not contain text, and a closing tag define HTML elements. < h1>Heading 1

is a closing tag.

17.What is the benefit of reducing white space?

ANS:Because the browser collapses multiple spaces into a single space character, a blank sequence of whitespace characters in HTML is treated as a single space character. This allows a developer to indent lines of text without worrying about multiple spaces and maintain readability and understandability of HTML codes.

18.What is the definition of multipart form data?

ANS:One of the enctype attribute's values is multipart form data. It's used to deliver data from a file to a server for processing. The enctype attribute's other permitted values are text/plain and application/x-www-form-urlencoded.

19.What are the many Doctypes that are available?

ANS:There are three different sorts of Doctypes: Doctype Strict Doctype in Transition Doctype Frameset

20.What is the difference between cell padding and cell spacing?

ANS:The distance or gap between two successive cells is referred to as cell spacing. Cell Padding, on the other hand, is the space or gap between the cell's text/content and the cell's edge/border. To see the difference, look at the example in the above graphic.

Nowadays, Website development is a common career choice. A2N Academy offers a Web Design course that teaches you all you need to know to become an industry HTML developer.