Most asked questions for web designer interview

Have you ever wondered where to begin your web design career preparation? These interview questions can assist you in acing your interview.

1.How do you put JavaScript on a website?

ANS:JavaScript is required to make your website more interactive. It's a scripting language that lets you interact with various page elements based on user input.As with CSS, there are three main ways of including JavaScript:Inline,Script Block and Link to a JavaScript file.

2.In HTML, what are logical and physical tags?

ANS:The meaning of the enclosing material is conveyed by logical tags. The logical tag is demonstrated with the strong> /strong> tag. When we use the strong tag to enclose text, the browser understands that the enclosed material is more essential than other texts. Physical tags are used to instruct the browser on how to display the text contained within them. Physical tags include , , .

3.How many different CSS styles can be used in HTML?

ANS:There are three methods for incorporating CSS into HTML, Inline CSS is a type of CSS that is used to style tiny contexts. Add the style attribute to the relevant tag to use inline styles. When a style is applied to a large number of pages, an external style sheet is used. When a single document has a distinct style, an internal style sheet is employed.

4.What's the distinction between HTML and XHTML?

ANS:The following are the distinctions between HTML and XHTML: HTML is a markup language that stands for Standard Generalized Markup Language. XML, on the other hand, is an application of the Extensible Markup Language. The first is a static website, whereas the second is a dynamic website. HTML allows programmers to make changes to tags and use attribute reduction, but XHTML allows users to build their own markup elements. HTML is used to display information, whereas XHTML is used to describe it.

5.What is the difference between cell spacing and cell padding?

ANS:The distance or gap between two cells in the same table is referred to as cell spacing. Cell Padding, on the other hand, is the gap or space between the cell's content and the cell wall or cell border.

6.List the media types and formats that HTML supports.

ANS:HTML supports a wide number of audio, music, video, movie, and animation formats. The following are some of the extensions that each media format supports: png, jpg, jpeg, gif, apng, svg, bmp, BMP ico, png ico, apng ico, apng ico, apng ico, apng ico, apng ico, apng ico, apng ico, MIDI, RealAudio, WMA, AAC, WAV, Ogg, MP3, MP4 are all examples of audio formats. MPEG, AVI, WMV, QuickTime, RealVideo, Flash, Ogg, WebM, MPEG-4, or MP4 are all examples of video formats.

7.What exactly is a button tag?

ANS:HTML 5 includes the button tag. It's used to make a clickable button within web page's HTML form. This tag adds a "submit" or "reset" button to your page.

8.SVG stands for Scalable Vector Graphics.

ANS:HTML SVG is a two-dimensional vector and vector or raster graphics format. XML text files define SVG pictures and associated actions. With the text editor, you may create and edit SVG images as XML files. It's typically used for X, Y coordinate system diagrams like pie charts and 2-Dimensional graphs.

9.What's the connection between the rule and border attributes?

ANS:If the border property is assigned to a nonzero value, default cell boundaries with a thickness of 1 pixel are automatically placed between cells. When the rules attribute is introduced to the

tag, a default 1-pixel border appears if the border attribute is not included.

10.What is the maximum size of a text field?

ANS:A text field's default size is roughly 13 characters. You can set the size value to as low as 1 if you include the size attribute. The browser width will decide the maximum size value. Also, if the size property is set to 0, the size will be set to 13 characters, which is the default size.

11.What happens if the tags don't have any text between them? Does this have an impact on the HTML file's appearance?

ANS:There is nothing to format if there is no text between the tags. As a result, there will be no formatting. Some tags, such as the tag, which does not have a closing tag, do not require any text between them.

12.What is the benefit of combining many checkboxes?

ANS:The checkboxes have no bearing on one another. However, placing these checkboxes together aids in their organization. Checkbox buttons do not require to be part of a group and can have their own name. Many different sets of checkboxes can be found on a single web page.

13.Is it possible for the text to appear outside of the browser?

ANS:The text is wrapped by default to fit within the browser window. The text may, however, stretch outside the browser window if it is part of a table cell with a predetermined width.

14.What are the various tags for separating text sections?

ANS:One technique to break up lines of text is to use the tag. Separating portions of text can also be done with other tags such as the and tags.

15.What distinguishes active links from regular links?

ANS:Blue is the default colour for both regular and active links. When the mouse cursor is above an active link, some browsers recognise it as such. Others, on the other hand, perceive active links when they have the emphasis. A normal link is defined as one that does not have a mouse cursor over it.

16.How do you make text on a webpage that can be clicked to send an email?

ANS:Use the mailto command within the href tag to turn the text into a clickable link to send an email. It's possible to write it this way: text to be clicked

17.When it comes to style sheets, what is the hierarchy that is followed?

ANS:When a single selector contains three alternative style definitions, the one that is closest to the actual tag is used. External style sheets take precedence over embedded style sheets, which take precedence over inline style sheets.

18.When you access the external CSS file in a browser, what happens?

ANS:When you try to open the external CSS file in a browser, the browser is unable to do so due to the file's distinct extension. The only way to use an external CSS file is to reference it in another HTML page using the tag.

19.When should you use frames and when should you avoid them?

ANS:Frames may make it much easier to navigate a website. The content for those links can be displayed throughout the remainder of the browser window if the major links to the site are contained in a frame that displays at the top or along the edge of the browser.

20.How can I put a picture into a web page's background image?

ANS:You must place a tag code after the tag in the following manner to introduce a photo into the background image: Replace image.gif with the name of your image file. This will take the picture and make it the background image of your web page.

A2N Academy is a well-known IT school that offers web design training as well as other cutting-edge IT programmes. Industry professionals can use their services for mock interviews, resume preparation, live projects, and other things.