DevOps Interview Question & Answer

These are the top questions you might face in a DevOps job interview:

1. What is DevOps and what are the major components of DevOps?

ANS: DevOps is a set of people, techniques, and tools that improve an organization's capacity to offer high-volume services and applications. DevOps is a technology that bridges the gap between a company's development and operations teams.

Most components of DevOps are-

  • An Agile framework
  • Automated Testing
  • Configuration Management
  • Regular Integration
  • Infrastructure as code

2. Differentiate between continuous deployment and continuous delivery?

ANS: Continuous deployment means that any change we make to the application goes through the pipeline and is pushed into production if it passes all of the needed tests. Continuous Delivery is a software development practice in which an application is built in such a way that it may be deployed to production at any time and on any supported platform.

3. What are the various source code management tools on the market?

ANS: The most common open-source source code management tools in the market are-

  • CVS
  • SVN or Subversion
  • GIT
  • Mercurial
  • Clear case

4. Tell us about ‘snapshot’ in Git?

ANS: In Git, a snapshot is an incremental backup copy of each version that Git stores in a repository. And they're interchangeable with "commits." The git commit command takes a snapshot of the project's current staged modifications.

5. Differentiate between Git clone and Git pull?

ANS: To receive the modifications from the central repository, both commands are used. If a user wants to have a whole central repository on a local server, they should use Git Clone. This command allows you to have a complete repository on a local server. After that, if the user only needs changes in the repository rather than the entire repository, they should use Git pull - this operation only pulls new changes from the central repository.

6. Explain the Jenkins File?

ANS: Jenkinsfile is a text file that contains a Jenkins Pipeline's definition. Jenkinsfiles are written in Groovy, a programming language based on domain-specific languages. These are files that model delivery pipelines "as code," with all of the steps (steps, nodes, and stages) required to define the application life-cycle.

7. Tell us about the working of Chef with architecture?

ANS: Chef employs a three-tier client-server architecture. Cookbooks are the working units that are developed on the chef's workstation. They are uploaded to the Chef server using command-line programs like a knife, and all of the other nodes in the architecture are registered with the Chef server.

8. Explain Docker and what are the benefits of Docker?

ANS: Containers allow a user to package up their program with all of its prerequisites, such as libraries and other dependencies, and ship it out as one single package. Docker is a methodology or tool for creating, deploying, and running applications using containers.

9. Why do you use Dry run in Ansible?

ANS: A dry run is used to test the playbook's functionality. The user can test the playbook's functionality before running it on production nodes. Dry runs do not execute or make modifications, but they do display the outputs in the terminal. These dry runs allow you to get a sense of how the playbook will operate without having to conduct the tasks.

10. What is the main purpose of running the terraform init command?

ANS: The terraform init command is used to create a working directory with Terraform configuration files in it. After creating a new Terraform configuration or cloning an existing one from version control, this should be the first command you run. This command can be used more than once.

If you want to build your DevOps skills in a thoughtful, structured manner and get certified as a DevOps Engineer, A2N Academy would be glad to help. We promise that you will be able to handle a variety of DevOps roles in the IT industry.