Essential angular interview question and answer

Angular has grown in popularity as a framework for developing front-end web applications. This list of Angular interview questions will undoubtedly come in handy during your interview.

1.What are your Angular knowledge levels?

ANS:Google developed and maintains Angular, one of the most popular JavaScript frameworks. It's a TypeScript-based open-source front-end web framework. Because its code is reusable and maintainable, it is best suited for designing enterprise web applications.

2.What are some of Angular's most useful features?

ANS:Angular includes powerful features such as declarative templates, end-to-end tools, dependency injection, and other best practises that make the development process go more smoothly.

3.What is Angular's main purpose?

ANS:The core goal of Angular is to construct online applications that are fast, dynamic, and scalable. With Angular, we can simply develop these applications using components and directives. Angular began out as a SPA (Single-Page-Application) framework, but now it uses dependency injection to support dynamic content based on various users. It provides a framework for easy web-based application creation and empowers front-end developers to curate cross-platform apps. The most well-known Angular application is YouTubeTV.

4. In Angular, what are templates?

ANS:Templates in Angular include Angular-specific components and properties. These are written in HTML and mixed with data from the model and controller, which is then rendered to produce a dynamic view for the user.

5.In Angular, what is the difference between an annotation and a decorator?

ANS:Annotations are the "sole" metadata set of the Reflect Metadata library class in Angular. They're used to make an array called "annotation." Decorators, on the other hand, are design patterns that are used to separate the decoration or change of a class from the original source code.

6.In Angular, what is AOT?

ANS:AOT stands for Ahead-Of-Time compiler in Angular. During the build phase, it converts your Angular HTML and TypeScript code into efficient JavaScript code before the browser downloads and runs it. Compiling the program during the build process allows for faster browser rendering.

7.What is the rationale behind Angular's use of the AOT compiler?

ANS:An Angular application is made up of a number of components, each with its own HTML template. Browsers are unable to understand these Angular components and templates due to their complexity. As a result, Angular applications must be compiled before being executed in a browser. It is for this reason that AOT compilers are required.

8.In Angular, what is JIT?

ANS:JIT stands for Just-in-Time Compiler in Angular. The JIT compiler does dynamic translation, often known as run-time compilation, which is a method of executing computer code that involves compilation during program execution rather than before.

9.In Angular, what are directives?

ANS:In Angular, a directive is a class that is declared using the @Directive decorator. Each directive has its own set of behaviors, which you may import into other parts of an application.

10.In Angular, what is lazy loading?

ANS:One of the most effective and helpful ideas in Angular Routing is lazy loading. It makes downloading web pages easier by downloading them in segments rather than downloading everything at once. Using the property loadChildren, lazy loading allows for asynchronous loading of the feature module for routing whenever it is needed.

11.What is Angular CLI, and how does it work?

ANS:The acronym Angular CLI stands for Angular Command Line Interface. It's a command-line tool for scaffolding and building Angular projects with node.js modules. To use Angular CLI, we have to install it by using the following npm command: npm install @angular/cli@latest

12.What exactly do you mean by router imports?

ANS:The Angular Router, which represents a specific component view for a given URL, is not included in the Angular Core package. It's in the @angular/router library, and we'll need to import the necessary router components. Router imports are the name for this procedure. See the following example of how we can import them in the app module: import { RouterModule, Routes } from '@angular/router';

13.In Angular, how does the digest cycle work?

ANS:In Angular, the digest cycle mechanism is used to monitor the watchlist and track changes in the watch variable value. Each digest cycle includes a comparison of the current and prior versions of the scope model values.

14.What is the most efficient approach to handle errors in Angular?

ANS:When a request fails on the server or fails to reach the server due to network difficulties, it is called an error. Instead of a successful response, HttpClient produces an error object in this case. We must handle the component by giving the error object as a second callback to the subscribe() method to remedy this issue.

15.In Angular, what do you mean by services?

ANS:Services are singleton objects in Angular that are only instantiated once during the lifetime of an application. An Angular service is a collection of functions for preserving data during the life of an application. Angular services are used to organise and distribute business logic, models, data, and functions among multiple Angular application components. Some methods in Angular services can be called from an Angular component, such as a controller or directive.

16.In Angular, what is multicasting?

ANS:Multicasting, often known as multi-casting, is the technique of simultaneously broadcasting to a group of many subscribers.

17.What exactly do you mean by Angular Material?

ANS:Professionals utilise Angular Material as a UI component library to create uniform, appealing, and fully functional websites, web pages, and online applications. It adheres to modern web design ideas such as gentle degradation and browser probability, and it is capable of a wide range of intriguing website and application development tasks.

18.In Angular, what is lazy loading? What is the purpose of it?

ANS:The default behaviour of NgModules in Angular is eager loading. It means that when the app loads, all of the NgModules are loaded as well, whether or not they are required right away. This is why slow loading is necessary. For large apps with a number of routes, lazy loading is required. This design approach causes NgModules to be loaded only when they are needed. Lazy loading allows you to keep your initial bundle sizes smaller, which reduces load times.

19. In Angular, when do we utilize a directive?

ANS:If you're making an Angular application with numerous components that all need to have the same functionality, you'll have to add it to each one separately. This isn't a simple task. To deal with this problem, directives are employed. Here, we may write a directive that contains the desired functionality and then import it into components that require it.

20.Is it possible to render an Angular application on the server side?

ANS:Yes, an angular application that renders on the server may be created. Angular Universal is a technology from Angular that allows you to render applications on the server side. The advantages of adopting Angular Universal are as follows: Better User Experience: It allows users to see the application's display in real time. Better SEO: Angular Universal assures that the information is searchable across all search engines, resulting in improved SEO. Faster Loading: Angular Universal ensures that render pages are available to browsers sooner, allowing server-side applications to load faster.

If you want to take an angular course, here is the place to go. The place to be is A2N Academy. The angular course will teach you the essentials and prepare you for the job market from the bottom up.