Most Asked Angular Interview Questions

According to the 2018 stack overflow study, Angular is the second most popular technology behind Node.JS. The key reason for this is that it is a frontend tool with solid components that assist developers in generating understandable, maintainable, and simple-to-use code. In this article, we have mentioned the most commonly asked angular interview questions.

1.What is the main purpose of using Angular?

ANS : Angular is commonly used in the building of Single Page Applications, or SPAs. Angular comes with a set of ready-to-use modules that make developing single-page applications a breeze. Angular is also recognized as a full-fledged web framework, with capabilities such as built-in data streaming, type safety, and a modular CLI.

2.In Angular, what are templates?

ANS : Angular templates are created in HTML with Angular-specific components and properties. These templates are paired with data from the model and controller, which is then rendered to present the user with a dynamic view.

3. What are Angular expressions, and how do you use them?

ANS : Angular expressions are code snippets similar to JavaScript that are frequently placed in bindings such as expressions. These expressions are used to connect HTML to application data.

Syntax: {{ expression }}

4.Define Scope in Angular?

ANS: The scope object in Angular refers to the application model. It's an expression execution context. Scopes are organized in a hierarchical format that mirrors the application's DOM structure. Expressions can be monitored and events can be propagated via scopes.

5. In Angular, what do you mean by controllers?

ANS : Controllers are JavaScript functions that give HTML UI data and logic. They regulate how data flows from the server to the HTML UI, as the name implies.

6.Tell us about directives in Angular?

ANS : Directives are attributes that allow you to construct new HTML syntax that is specific to your application. They are a major element of Angular. They're basically routines that the Angular compiler runs when they're found in the DOM. The Angular directives are divided into three sections:

  • Component Directives
  • Structural Directives
  • Attribute Directives

7. Is it possible to use nested controllers in Angular?

ANS : The idea of nested controllers is supported by Angular. For use in the View, the nested controllers must be defined in a hierarchical way.

8. What is the difference between a factory() and a service() method?

ANS : In Angular, a service() method is used to represent the application's business layer. It's a function Object() { [native code] } function that's called only once at runtime with the 'new' keyword. Factory(), on the other hand, is a function that functions similarly to service() but is far more powerful and flexible. factory() is a design pattern that aids in the creation of objects.

9.How does the digest cycle work in Angular?

ANS : In Angular, the digest cycle is a method of monitoring the watchlist to keep track of changes in the watch variable's value. Angular compares the existing and new versions of the scope model values in each digest cycle. This procedure is usually started automatically, but you can explicitly start it with $apply ().

10. What is Angular Dependency Injection?

ANS: DI (Dependency Injection) is a software design technique in which objects are provided as dependencies instead of being hard-coded within the component. When you're trying to isolate the logic of object creation from that of object consumption, Dependency Injection comes in handy. The 'config' method makes use of DI, which must be configured before the module is loaded in order to get the application's elements. A user can adjust dependencies according to his needs using this functionality.

By utilizing our years of experience in this sector, we at A2N Academy give you the tools to become an Angular certified developer. Our course curriculum was created from the ground up to provide learners with industry-relevant theoretical and practical skills. Enroll, in the Angular Course Training today