Most asked Cyber Security Interview Questions

Cyber Security is one of the fastest-growing fields in the world. With the encroaching data apocalypse, now more than ever, businesses are looking for people with cyber security knowledge to step up and help them protect themselves. This article consists of the most asked interview questions in the field of cyber security.

1. What is Cyber security?

Ans: Cybersecurity is the process of preventing hackers from compromising an organization's internet-connected components, such as hardware, software, and data. To put it another way, cybersecurity refers to the prevention of unwanted access.

2. What is a firewall?

Ans : A firewall is a network security mechanism that monitors incoming and outgoing traffic. It examines all of the network's users' activity and compares them to specified policies. Traffic is banned if there are any infractions or deviations from the established policies. It is quite effective against common cybersecurity threats including trojans, viruses, and malware.

3.Tell us about VPN?

Ans : The term VPN refers to a virtual private network. It is used to secure data from spoofing, censorship, and interception by higher authorities.

4.What does XSS stand for?

Ans : Cross-site scripting is abbreviated as XSS. It's a type of online security issue that allows an attacker to control how users interact with a vulnerable app. It enables an attacker to circumvent the same-origin policy, which is intended to keep websites separate. Cross-site scripting issues allow an attacker to impersonate a target user and do any actions or access any of the victim's data. The attacker may be able to gain complete control of the app's functionality and data if the target user has privileged access to it.

5.What do you mean by a botnet?

Ans :A botnet is a group of internet-connected devices infected with malware and controlled by it, such as servers, PCs, and mobile phones. It's used to steal data, send spam, conduct DDoS attacks, and more, as well as provide the user access to the device and its connection.

6.Tell us about honeypots?

Ans : Honeypots are attack targets put up to study how different attackers try to exploit vulnerabilities. The same idea, which is extensively utilized in academic settings, can be employed by private companies and governments to assess their risks.

7.What do you mean by the Null session?

Ans :When a user is not authorized using either a username or a password, a null session occurs. Because it suggests that the person making the request is unknown, it can pose a security risk for apps.

8.Define Phishing?

Ans : Phishing is a type of online fraud in which the sender poses as a reputable company such as PayPal, eBay, financial institutions, or friends and coworkers. They transmit a link to a target or targets by email, phone call, or text message in order to persuade them to click on the link. Users will be directed to a bogus website where they will be requested to submit personal information, banking and credit card information, social security numbers, usernames, and passwords. Malware will be installed on the target PCs as a result of following the link, allowing hackers to remotely control them.

9. Differentiate between VPN and VLAN?

Ans :VLANs are used by businesses to bring together devices that are scattered over multiple remote sites into a single broadcast domain. VPNs, on the other hand, are used to send secure data between two offices within the same firm or between companies. It is also used by individuals for their personal requirements. A VPN subtype is a VLAN. Virtual Private Network (VPN) refers to a technique that provides a virtual tunnel for secure data transmission over the Internet. A VPN is a more powerful, but more expensive, solution because it offers encryption and anonymization. A VLAN is useful for segmenting a network into logical pieces for simpler management, but it lacks the security features of a dedicated network.

10. Tell us the main objective of Cyber Security?

Ans: Cyber security's main purpose is to keep data safe. The security industry proposes a triangle of three interconnected concepts to protect data from cyber-attacks. This principle is known as the CIA trio. The CIA model is designed to assist businesses in creating policies for their information security architecture. When a security breach is identified, one or more of these principles has been broken. The three components of the CIA model are confidentiality, integrity, and availability. It's a security paradigm that walks people through a variety of IT security issues. Let's look at each section in more detail.

The A2N Academy's Cyber Security course is a comprehensive and intensive course. The course is designed to give you a solid foundation in the basics of cyber security, integrating various modules of information technology and computer science.

A2N Academy offers a variety of courses for different career paths. Whether it's web designing, app development, cyber security, or any other IT-related courses, A2N Academy will help you get the skills you need to succeed in this industry.