Most Important Full Stack Development Interview Questions

Things are rarely as tight for a fresher as they are for a mid-level or senior professional. The questions usually begin with an icebreaker. Because such a professional has few projects to exhibit, the hiring manager strives to get as much information as possible from him during the interview.

1.What is the definition of an application server?

Answer: An application server allows you to create web apps as well as run them from a server environment.

2.Which job, technical or managerial, do you prefer?

Answer: Depending on their preferences, full-stack developers may do both technical and management duties. They get to collaborate on numerous projects with other team members in the technological industry. They might lead initiatives with proposals or ideas for improvement while in the managerial area.

3.What made you want to be a full-stack developer in the first place?

Answer:Building rapport is vital in any situation. Many individuals neglect to ask important rapport-building questions while interviewing a candidate for a technical role. Asking an interviewee why they decided to be a full stack developer will help you establish a professional relationship and learn more about their career objectives, passions, and experiences. As an interviewer, you may easily add some personal details to your interview script. You'd be shocked how far a friendly discussion may take you. It has the potential to make both parties' interviews significantly more productive and pleasurable.

4.Give an example of a web application you've developed and the technology you utilised to create it. What factors did you examine while determining which tech stack to use?

Answer: The purpose of this inquiry is to gain a feel of how a developer thinks. It also relates to the factors they take into account when selecting a toolkit. Even if the choice was taken due to pre-determined architectural standards or a company-mandated technological preference, the candidate should reply as explicitly as feasible.

5.In past projects, have you used any design concepts or patterns?

Answer:This question is meant to assess a candidate's design talents as well as their ability to apply these abilities to their work output. Interviewees should be familiar with design concepts such as DRY, KISS, YAGNI, and SOLID, as well as patterns like Factory Method and Singleton. A good IT professional should be able to describe a project in which one or more of those concepts were used.

6.What Is Object-Oriented Programming and How Does It Work?

Answer: Object-oriented programming (OOP) is a programming paradigm based on the notion of "objects," which may include both data and code in the form of fields, which are commonly referred to as attributes, and procedures, which are commonly referred to as methods. The ability of object procedures to access and frequently alter the data fields of the object with which they are connected (objects have a concept of "this" or "self") is a property of objects. OOP is a programming language that allows you to create computer programmes consisting of objects that interact with one another. Although there is a lot of variety in OOP languages, the most common ones are class-based, which means that objects are instances of classes.

7.What is Continuous Integration, and how does it work?

Answer:Continuous Integration is the use of built-and-automated programmes for testing or production. This makes it simple for developers to deploy work during the production phase. During the development stage, developers must integrate a code every day. Every code is automatically verified. The codes are then deployed to production without the need for human interaction. This can discover issues immediately and at various phases of development.

8.Describe a moment when you made a mistake while doing your responsibilities. What steps did you take to correct it?

Answer: Candidates should understand the importance of diligence and how programming errors may jeopardise a company's overall business operations. Look for examples of applicants who made a mistake, corrected it, and acquired a useful lesson as a result of it.

9.What are the current coding projects you're working on?

Answer: Good programmers code all of the time, whether at work or in their own time. Look for applicants that can think of new ways to apply code outside of work, since this is a sign of a smart programmer.

10.Describe your strategy to cooperating with designers while working on UI features or online front ends.

Answer: This will assist you assess a candidate's ability to cooperate and incorporate other people's work into their final result. It also assesses their attention to the user experience. The candidate should give an example of a period when they collaborated closely with designers and the unique results that resulted. When they discuss their joint efforts, pay special attention to when they say "I" vs. "we."

11.How do you remain up to date on new full-stack web development technologies?

Answer:According to Wallenberg, this question is asked to determine how active or uninvolved a candidate is in the technical community. Interviewees should react by mentioning a few JavaScript meetings they've attended or personal projects they've shared on GitHub, for example.

12.What exactly is multithreading, and how does it work?

Answer:This is a full-stack developer interview question that evaluates your understanding of computer architecture. Multi-threading is a technique for increasing CPU performance. This is accomplished by running several processes or threads that the operating system can support.

13.As a full stack developer, how do you keep up with the current trends?

Answer:As a full-stack developer, you should keep up with all of the current trends. Every now and again, we must test new software. We need to learn new abilities, and this will show full-stack developers to be enthusiastic and knowledgeable. We may stay informed by reading books, blogs, and attending seminars.

14.What is the most crucial attribute of a Full Stack Developer, in your opinion?

Answer:The most significant attributes of a Full Stack Developer, according to candidates, are strong organisation abilities and attention to detail.

15.Has there ever been a point in your career when you committed a major programming error? How did you make up for it later on?

Answer: During the course of a project, faults are inevitable. However, it is the responsibility of a full stack developer to guarantee that such problems do not occur. If there had been a blunder, the corporation would have suffered a significant loss. To fix this, you'll need extensive technical expertise. Eventually, the developer learns to adjust and remedy. Such situations serve as valuable learning opportunities for us throughout our careers.

16.What is the best way to create a successful Continuous Integration process?

Answer: First and foremost, we must keep an idea for the project's code. The build should thereafter be automated and self-testing. Every day, everyone on the build should incorporate codes. The construction must be swift and up to date in order to meet the production's needs. Last but not least, the deployment procedure should be automated. Continuous Integration can be successful in detecting issues and speeding up production with these procedures.

17.Do you have a portfolio that I could look at?

Answer: Examining a CV, asking technical questions, and screening a prospect with cultural inquiries may all be quite beneficial. None of these activities can compare to looking at a portfolio. A full stack developer's portfolio of active websites, web apps, and finished projects will be able to tell you how skilled, talented, and dedicated they are to their job. As soon as feasible, request a development portfolio so you can get a better sense of the candidate's work.

18.How long have you worked with RESTful APIs and web services?

Answer: This question will assess a candidate's ability to create web-based applications that connect with other apps. Interviewees should give examples of APIs they've created themselves or occasions when a service they designed utilised an already existing API.

19.HTML, CSS, PHP, and JavaScript are all web development languages that you should be familiar with.

Answer: Full-stack web developers are well-versed in all aspects of web programming, web development, and app development. They can code a website's front-end (using HTML, CSS, and JavaScript) and maintain its back-end (with PHP or Python and MySQL). A good full stack developer will be able to write and update source code, as well as comprehend web development frameworks and how to deal with existing codebases.

20.What does it imply to "preferred object composition above class inheritance"?

Answer: "Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software" says this. It means that rather than inheriting from classes and constructing object taxonomies, code reuse should be performed by combining smaller pieces of functionality into new objects.


Full-stack programming is a popular career choice these days. A2N Academy offers a full stack development course that teaches you everything you need to know to work as a full-stack developer in the business.