Top 10 CSS Interview Questions

We are living in a digital era where people are more aware of the importance of technology. The IT industry has grown exponentially over the past few years. For those aspiring to make their career in IT, it isn't always easy to find the perfect company that suits their skill set and lifestyle requirements. In this article, we have compiled a list of 10 CSS interview questions that will help you get started with your dream job hunt!

1. Expand CSS?

ANS: Cascading Style Sheets (CSS) stands for Cascading Style Sheets. It is a World Wide Web Consortium (W3C)-developed technology. It was created as a way to split the styling of web pages into its own technology.

2. Why was CSS created?

ANS: In 1997, CSS was created as a mechanism for web developers to define the visual appearance of the online pages they were developing. It was designed to make it feasible for developers to isolate the content and structure of a website's code from the visual design, which had previously been impossible. The separation of structure and style allows HTML to focus on its primary purpose content markup without having to worry about the page's design and layout, sometimes known as the "look and feel."

3. Which are the major versions of CSS?

ANS: The major versions of CSS are -

  • CSS 1
  • CSS 2
  • CSS 2.1
  • CSS 3
  • CSS 4

4. What are the various methods for incorporating CSS into your HTML page?

ANS: There are three ways to incorporate a certain CSS style: You can use the style tags in the head section of your HTML page to integrate your style. You can use inline-styling to incorporate your personal style. You can write your CSS in a separate file and link to it from your HTML page.

5. List the advantages of CSS?

ANS: The advantages of using CSS are - Using them, you can control the style of multiple documents from a single location. Many HTML elements can have multiple documents, each with its own set of classes. Selector and grouping methods are used to group styles in complex scenarios.

6. . List the Disadvantages of CSS?

ANS: The disadvantages of using CSS are - It is not feasible to ascend using selectors. Vertical control's limitations There are no facial expressions. There is no declaration of a column. Pseudo-classes aren't affected by dynamic behavior. There are no rules, styles, or ways to target specific text.

7. What are CSS Sprites?

ANS: Multiple images are combined into a single larger image using CSS sprites. It's a frequent icon-making approach (Gmail uses it). This is how you may put it into action

8. What is RGB Stream?

ANS: RGB is a color representation method used in CSS. The Red, Green, and Blue streams are the three streams in this nomenclature for representing a color. The three colors’ intensity is expressed by values ranging from 0 to 256. This allows CSS to have a large range of colors that span the full visible color spectrum.

9. What is CSS Selector?

ANS: A CSS selector is the part of a CSS set that determines which content has to be styled. It's also known as a link between the stylesheet and the HTML files.

10. What is Tweening?

ANS: The process of producing intermediary frames between two images is also known as in-betweening, gives the idea that the first image evolves smoothly into the second image. It's a crucial method that's used in all kinds of animations. Using advanced animation software, you may locate specific items in a picture and define how they will move and change during the tweening process.

A2N Academy is a leading provider of IT courses. It offers top trending IT courses in the industry. By providing all the training materials along with 24X7 technical support and career guidance to help students find suitable jobs in their desired field.