Dot net Developer Interview Questions

Everyone should have a solid understanding of the IT industry since it will have a big influence on their future work opportunities. The most commonly asked questions will be addressed in this article. Here are some questions to ask during an online interview.

1.What exactly is an array?

ANS:A group of related elements stored in a contiguous memory area is referred to as an array. In the.NET framework, it is a reference type. The starting point is always zero. In contrast to the C language, the size of the array is not part of its type. This allows you to define an array and then assign an array of int objects to it, independent of its size.

2.What are the many kinds of arrays?

ANS:There are two types of arrays: Arrays with just one dimension Arrays with many dimensions.

3.Multi-dimensional arrays are what they sound like.

ANS:An array with more than one dimension is known as a multi-dimensional array.

4.What is a Jagged Array, and how does it work?

ANS:An array whose elements are also arrays is known as a jagged array. A jagged array's elements can be of various sizes and dimensions. An "array-of-arrays" is a term used to describe a jagged array.

5.What exactly is an object?

ANS:An item is a physical thing. A well-defined entity with well-defined structure and behaviour. An object is a reference type, which means it is nothing more than a class instance.

6.What is the definition of class?

ANS:Class is a reference type that is specified by the user. It's the object's blueprint. A class is an abstract data type that uses data members (constants) and member functions to map real-world entities (methods, properties, events, and so on).

7.In C#, what is the Main() method?

ANS:A C# program's entry point is the Main() function.

8.Is C# an object-oriented programming language that is type safe?

ANS:Yes

9.What is a class's default access modifier?

ANS:The default access for a class has been changed to internal.

10.What is a class member's default access modifier?

ANS:The default access modifier for a class member is private.

11.What is Object-Oriented Programming (OOP) and how does it work?

ANS:Object-Oriented Programming is made up of distinct objects that interact with one another to provide the overall behaviour of the system. During the operation of a system, these items must interact with one another. Consider a C# training module in which students, professors, the training course, the classroom, the whiteboard, the desktop, and the final tests are all distinct objects with their own properties. These objects must interact with one another in order for the module to be completed successfully.

12.What are the fundamental concepts of Object-Oriented Programming?

ANS:The following main pillars are defined by OOP: Abstraction Encapsulation Inheritance Polymorphism

13.What is the definition of abstraction?

ANS:Abstraction is a key component of object-oriented programming. It's a technique for defining an object's needed information while hiding the extraneous aspects. An object's primary qualities (properties and functions) separate it from other objects. Abstract classes are used to implement abstraction in C#.

14.What is the definition of encapsulation?

ANS:The object-oriented programming language's cornerstone is encapsulation. This is concerned with data concealing and giving an interface to the object's end-user. We may hide the needed information and reveal just mandatory methods and properties with the reference of an object by using access modifiers.

15.What Is Inheritance and How Does It Work?

ANS:The concept of inheritance is a cornerstone of object-oriented programming. The link between classes that share common behaviour and structure is specified through inheritance. The link between classes—as a base class and a derived class—shows inheritance. The base class specifies the structure and behaviour that are shared by all other classes in the hierarchy. Derived classes extend base classes in terms of structure and behaviour.

16.What is polymorphism and how does it affect you?

ANS:Poly stands for "many" and "morph" stands for "forms." Polymorphism is a characteristic in which a single name is used to represent a number of different objects that are all connected to the same parent object. This single object can respond to a series of operations that are all the same. When the properties of inheritance and dynamic binding combine, polymorphism occurs.

17.What are nested classes, and how do you use them?

ANS:Nested classes are classes that are contained within other classes.

18.In C#, may a function return multiple values?

ANS:Yes, we may return multiple values from a function in C# using our (output) parameter.

19.Which class in.net serves as the basic class for all data types?

ANS:The basic class for all data types in.net is the object class. All types inherit from the Object class, same like in.NET programming languages.

20.What exactly are params? Is it possible to write a C# function that accepts a variable amount of arguments?

ANS:Yes, you may use the params keyword to do so. Parameter arrays are supported in C#. The parameterized keyword denotes a method that accepts a variable number of parameters. After the params keyword is specified in a method, no more parameters are permitted. In a method declaration, only one params keyword is allowed.

The objective of A2N Academy is to prepare job-ready individuals with cutting-edge skills. Take a look at some of the most popular IT classes they offer. Right now, you may enroll in their dot NET course