Top 10 Ethical Hacking Interview Questions

Carrying out an ethical hack involves duplicating strategies and actions of malicious attackers. Check out this article as it consists of the most frequently asked ethical hacking interview questions.

1. Define Ethical Hacking?

ANS: Ethical hacking is when a person is authorized to hack a system with the product owner's consent in order to uncover and fix flaws in the system.

2. Which are the common tools used by Ethical Hackers?

ANS: The common tools used by Ethical Hackers are-

  • Meta Sploit
  • Wire Shark
  • NMAP
  • John The Ripper
  • Maltego

3. What is Brute Force Hack?

ANS: Brute force hacking is a method of cracking passwords and gaining access to the system and network resources that take a long time and necessitates a hacker's knowledge of JavaScript. The utility "Hydra" can be used for this purpose.

4. Explain SQL Injection?

ANS: SQL is a flaw developed in the application code and is one of the techniques used to steal data from businesses. SQL injection occurs when you inject content into a SQL query string and result mode content into a SQL query string, and the outcome changes the syntax of your query in unexpected ways.

5. What is Mac Flooding?

ANS: Mac Flooding is a method of compromising the security of a network switch. When a hacker or attacker floods a switch with a huge number of frames, the switch can only handle so much. This causes the switch to act as a hub, transmitting all packets to all ports. Taking advantage of this, the attacker will attempt to send his packet via the network in order to steal sensitive data.

6. Explain what is NTP?

ANS: NTP (Network Time Protocol) is used to synchronize the clocks of networked computers. UDP port 123 is utilized as the primary mode of communication. NTP can keep time to within 10 milliseconds across the internet.

7. What are the types of Hacking stages?

ANS: The types of hacking stages are-

  • Gaining AccessEscalating
  • PrivilegesExecuting
  • ApplicationsHiding
  • FilesCovering Tracks

8. Differentiate between IP Address and MAC address?

ANS: IP address: An IP address is assigned to each device so that it may be located on the network. In other words, an IP address is similar to a postal address, in that anyone who knows your postal address can write to you. A MAC address (Machine Access Control) is a unique serial number assigned to each network interface on each device. Only your postal carrier (network router) can identify your Mac address, and you may change it at any moment by getting a new mailbox (network card) and slapping your name (IP address) on it.

9. Explain DOS attack?

ANS: Denial of Service (DoS) is a network assault in which the network is flooded with worthless traffic. Although a denial of service attack does not result in data theft or a security breach, it can cost a website owner a lot of money and time.

10. Explain what is ARP Spoofing or ARP poisoning?

ANS: ARP (Address Resolution Protocol) is a type of attack in which an attacker modifies the target computer's MAC (Media Access Control) address and attacks an internet LAN by injecting forged ARP request and reply packets into the target computer's ARP cache.

A2N Academy is a premier, one of a kind, online education platform for individuals who want to start their career in the field of Ethical Hacking. The Ethical Hacking Course has been designed to provide a sustainable and non-stop learning experience for its students with the help of state-of-the-art video lectures from highly qualified industry experts.